Voorbeelden van klachten die je dagelijks leven niet makkelijker maken en waar je het liefst vanaf wilt:

Verlichting met voetreflextherapie

Voetreflextherapie helpt om je te ontspannen en kan veel klachten verlichten en soms deze helemaal wegnemen. Het is een moment voor jezelf om even weer bewust te zijn van jezelf en klachten te verminderen. Bij de bovenstaande klachten kan voetreflex verlichting bieden. Carolien is een gediplomeerd en erkend VoetreflexPlus therapeute waarbij je in goede handen bent voor een professionele voetreflexbehandeling op maat.

Meer in balans

Voetreflextherapie kan bij veel klachten verlichten en soms kan het deze klachten helemaal wegnemen. Het is een moment voor jezelf. Regelmatige voetreflextherapie helpt je om gezond en meer in balans te blijven. Onze cliënten voelen zich meer ontspannen en in balans na een aantal behandelingen.

 

 

Waarom kiezen klanten voor Voetreflex Optimaal?

Klanten kiezen voor Voetreflex Optimaal, omdat:

 • ze een verbetering willen, samen met Carolien.
 • ze in alle rust weer even kunnen opladen.
 • ze de open en betrokken houding van Carolien waarderen.
 • Carolien alles op alles zet om een positieve verandering teweeg te brengen.
Plan een afspraak

Ik zat al enige tijd met hielspoor. Via de huisarts zooltjes aangemeten. Dit was niet de oplossing. Doorgestuurd naar fysio met dry needling en massage. Dat hielp ook niet. Terecht gekomen bij Carolien die mij van de pijn heeft afgeholpen. Hier ben ik heel blij mee. Ik blijf voor onderhoudsmassages bij Carolien.

Henk v S

Hoe ziet een voetreflex behandeltraject eruit?

1. De voorbereiding

Als je bij mij voor de eerste keer een afspraak hebt gemaakt, krijg je van mij eerst een anamneseformulier (bij voorkeur per email). Een anamneseformulier is een vragenlijst die je invult. De vragen geven mij inzicht in jouw hoofdklacht en eventuele andere klachten die je mogelijk hebt. Dit formulier stuur je maximaal 2 dagen voorafgaand van onze eerste consult naar mij terug. Op basis van het ingevulde formulier kan ik me dan voorbereiden.

2. De eerste afspraak

De eerste afspraak (intake) bestaat uit kennismaken, het anamneseformulier bespreken en een ontspannende voetreflexmassage.

Nadat we kennis hebben gemaakt nemen we samen het ingevulde anamneseformulier door en gaan we hier dieper op in. Ik krijg zo inzicht over de hoofdklacht waarvoor je bij mij komt en tevens andere klachten die je mogelijk hebt. Indien ik twijfel over je hoofdklacht, eventuele andere klachten en het mogelijke effect van de behandeling, kan ik je voordat ik je behandel adviseren om eerst te overleggen met je arts of psycholoog. Verder stemmen we (daarna) samen het behandeldoel af.

Tijdens de eerste afspraak krijg je van mij een ontspannend voetbad met magnesiumkristallen en geef ik je daarna een ontspannende voetreflexmassage. Magnesiumkristallen kalmeren je zenuwstelsel, spieren en bloedvaten, geven je een energieboost en versterken je immuunsysteem. In een voetbad met magnesium worden ook de afvalstoffen op een natuurlijk manier afgevoerd. De eerste massage kan al meteen positief effect hebben op je klacht.

3. De afspraak voetdiagnostiek

Het tweede consult bestaat uit een voetconsult voetdiagnostiek. Je voeten geven mij een bevestiging over wat je vertelt hebt tijdens je anamnese. Daarnaast geven jouw voeten mij informatie over jouw energieniveau en een metafysisch achtergrondinformatie over je klacht: je voeten zijn immers een afspiegeling van jou. Tijdens de voetdiagnostiek bewandel ik je beide voeten helemaal door duwbewegingen.

4. Persoonlijk behandelplan

Na de anamnese en voetdiagnostiek maak ik een persoonlijk behandelplan met Westerse, Chinese en energetische massages die aansluiten bij jouw hoofdklacht en eventuele andere klachten. Daarbij krijg je ondersteunende adviezen zodat we samen zo goed mogelijk je doel kunnen bereiken. Dit bespreken we tijdens de derde consult, waarbij we ook meteen starten met de behandeling van je hoofdklacht en eventuele andere klachten.

Tijdens mijn behandelingen maak ik gebruik van etherische oliën. Ik kan, afhankelijk van jouw voetreflexbehandeling, een olie of een mengsel van oliën op 3 manieren bij je gebruiken:

 • In een vorm diffuser, die ik tijdens de behandeling heb aanstaan, zodat je zo de geur kan inademen.
 • Tijdens de behandeling op de huid inmasseren, zodat je huid de olie of het mengsel van oliën opneemt.
 • Combinatie van zowel vorm diffuser en inmasseren op de huid.

Etherische oliën hebben een positieve werking hebben op fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

5. De volgende consulten

Per consult bespreek ik steeds hoe het met je is gegaan na de vorige behandeling. Dit is voor mij belangrijke informatie die me helpt bepalen of het behandelplan goed is of aangepast dient te worden. Ook bespreken we hoe het gaat met je ondersteunende adviezen. Na ongeveer 3 behandelingen voel je je meestal merkbaar beter.

6. Afronding behandeltraject

Na het behandeltraject kun je kiezen om door te gaan met een onderhoud voetreflexbehandeling die je 1 keer per maand of 1 keer per 2 maanden kunt inplannen. Je kunt op deze manier je klachten beter in balans houden en je gezonder voelen.

Het effect van voetreflexbehandelingen ervaren?

Lees dan hier meer over onze voetreflextherapie en boek een afspraak.

Plan een afspraak

Veel gestelde vragen:

De eerste afspraak (intake) en de afspraak voetdiagnostiek duurt 90 minuten.

De vervolgafspraken van het behandelingstraject duren 60 minuten.

Een gemiddeld behandeltraject duurt 6 tot 8 weken.

Ik probeer wekelijks met je een behandeling af te spreken. Soms is het echter juist beter om een week over te slaan omdat het zelf genezend vermogen van je lichaam meer tijd nodig heeft om de behandeling te verwerken. We stemmen dit samen af.

Er zijn een aantal lichamelijke en psychische reacties na een voetreflextherapie mogelijk:

 • Het kan zijn dat je meer moet plassen, je urine sterker ruikt of donkerder van kleur is of dat je meer ontlasting hebt of deze sterker ruikt omdat je lichaam afvalstoffen aan het opruimen is.
 • Misselijkheid of hoofdpijn omdat je lichaam prikkels aan het verwerken is en spanningen afvoert.
 • Positieve psychische reacties kun je eventueel verwachten zoals je opgewekter voelen of het gevoel dat je ‘op wolkjes loopt’. Dit is een teken dat je meer ontspannen bent, meer in balans.
 • Een spontane huilbui of een andere emotionele ontlading omdat je emoties los komen. Laat het maar lekker komen!
 • Tijdens en na de massage werken de effecten verder. Het kan zijn dat je klacht in het begin verergert. Dit kan tot ongeveer 5 dagen na een massage. De behandeling heeft dan wel effect. Het lichaam heeft echter tijd nodig om het te kunnen verwerken voordat de klacht vermindert.

Mijn advies: Blijf kalm in een heftige reactie, heb je vertrouwen in je lichaam die aan het werk voor je is om je reactie op te ruimen. Je heeft lichaam heeft immers heeft een groot zelf genezend vermogen. Vertrouw je het niet of wil je graag overleggen, dan mag je me altijd bellen. Dan kunnen we het samen even bespreken.

Geen voetreflexbehandeling bij:

 • Ontstekingen, huidafwijkingen of open wonden.
 • Trombose of letsel, schimmel of eczeem.
 • Als je pas een prothese, pacemaker of spiraal hebt laten plaatsen (je lichaam kan dit afstoten).
 • In de eerste 3 maanden van zwangerschap! Na 3 maanden zwangerschap ben je welkom!

 

Ik behandel je je vanaf je knieën tot en met je voeten en leg altijd een plaid over je heen.

Er zijn meerdere mogelijkheden zodat ik je goed kan behandelen en in wat jij prettig vindt, bijvoorbeeld:

 • Een ruim zittende broek die ik goed over je knieën en je bovenbenen kan doen.
 • Je neemt een korte broek mee en kleed je bij mij om.
 • Je kunt je broek/rok uitdoen (er ligt een plaid over je heen).

Als ik in je behandeltraject ook je arm (boven- en onderarm) en hand behandel, dan zou het fijn zijn als je een T-shirt of hemd aantrekt of meeneemt zodat het voor jou comfortabel is. Je kunt je dan bij mij omkleden.

Je hoeft niets mee te nemen, eventueel een korte broek en T-shirt of hemd (zie ook vraag: Wat kan ik het beste aandoen tijdens een voetreflexbehandeling?).

Verhinderd? Geef dit tenminste 24 uur van tevoren door. Zo vermijd je dat de afspraak wordt verrekend voor de afgesproken tijd.

Het wordt moeilijk als je geen trappen kunt lopen. Mijn mooi en rustig ingerichte behandelruimte met airconditioning is namelijk op de tweede verdieping die te bereiken is via 2 makkelijk te belopen vaste trappen.

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig in de straat waar ik mijn praktijk heb.

Er is een bushalte aanwezig op minder dan 5 minuten loopafstand van mijn praktijk: buslijn 142 (tussen station Best naar station Tilburg), uitstapplaats ‘Oirschot, Kempenweg’ (bushalte bij de school: Het Kempenhorst College).

Zie voor actuele reisinformatie buslijn 142: www.arriva.nl.

 

Prijs en vergoeding door zorgverzekeraar

Intake met ontspannende voetreflexmassage en voetbad met magnesiumkristallen: € 75

VoetreflexPlus behandeling / Afspraak Voetdiagnostiek: € 62

Na afloop van het consult ontvang je een rekening. Behandeltrajecten voor klachten worden, omdat ik als VoetreflexPlus therapeute ben aangesloten bij een erkende beroepsvereniging, door een groot aantal zorgverzekeraars (deels) vergoed. Je dient hiervoor wel een aanvullend pakket te hebben met een vergoeding voor alternatieve/complementaire geneeswijzen. Als je op de onderstaande link klikt kun je zien of je voor vergoeding in aanmerking komt: Ga direct naar de vergoedingen voor reflexzonetherapie per zorgverzekeraar. Uiteraard kun je ook direct contact opnemen met je zorgverzekering.

Mijn missie: Meer balans in je leven

Ik ben Carolien van Berkel, VoetreflexPlus therapeute van Voetreflex Optimaal. Mijn missie is meer balans brengen in het leven van mijn cliënten, zodat zij hun situatie weer beter beter aan kunnen en weerbaarder in het leven staan. Mijn cliënten zijn o.a. zorgmedewerkers en medewerkers uit het bedrijfsleven uit Oirschot, Eindhoven, Best en omgeving met diverse klachten en/of een laag energieniveau door bijvoorbeeld te hoge werkdruk.

De balans tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander

Niet iedereen heeft geleerd dat je pas echt goed voor anderen kan zorgen, als je goed zorgt voor jezelf. Ik heb deze les geleerd nadat ik een whiplash kreeg en continu op zoek moest naar de balans tussen zorgen voor mezelf en mijn passie zorgen voor een ander. Ik kwam in aanraking met voetreflextherapie en leerde mede hierdoor steeds beter de balans te vinden tussen goed zorgen voor mijzelf en zorgen voor de ander. Dit verlichtte mijn leven dusdanig met de juiste balans in rust en energie, dat ik uiteindelijk besloot om VoetreflexPlus therapeute te worden zodat ik ook andere mensen kan helpen om meer balans in hun leven te vinden. Door meer positieve energie kan je namelijk elke situatie weer beter aan en sta je weerbaarder in je leven.

Ik vind dit belangrijk in onze samenwerking:

 • We gaan ervoor: Samen aan de slag waarbij we ons allebei verbinden aan het gestelde doel.
 • Rust: Ik ben rustig en creëer een veilige sfeer, zodat jij tot ontspanning en inzicht komt.
 • Open: Door mezelf open en kwetsbaar op te stellen nodig ik jou ook uit om hetzelfde te doen. Uiteraard blijft alles binnenskamers.
 • Uitzoeken: Ik zoek alles tot in detail uit en zet dit om in een behandelplan tot wat voor jou een fijne ervaring is.
 • Doorzettingsvermogen: Ik geef niet op en streef naar maximaal resultaat.