Positieve stress iets is wat je leuk vindt om te doen. Negatieve stress is iets wat je moet doen maar eigenlijk in je hart wil je dit niet doen. Negatieve stress is een vorm van overbelasting. Het heeft ook te maken dat je in je hart iets anders zou willen, maar niet doet. Dat je geen keuze hebt dan alleen maar ‘moeten’. Dit is wat mensen vaak ervaren bij stress. En bedenk: in het woord ‘moeten’ of ‘moet’ zit het woord ‘moe’.

Hoe ontstaat stress?

Stress ontstaat wanneer het lichaam in een “vecht-vlucht-of-bevries” houding gaat. Dit gebeurt wanneer het lichaam denkt dat het in gevaar is. Dit kan gebeuren door een echte bedreiging, zoals een dreigende aanval, maar ook door gedachten of gevoelens.

Wanneer het lichaam in de stressmodus gaat worden verschillende stress hormonen aangemaakt (o.a. adrenaline en cortisol). Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Dit kan o.a. leiden tot een snelle hartslag, hoge bloeddruk en een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Wat als je regelmatig stress hebt?

Je lichaam kan lichamelijk en geestelijk even stress opvangen. Als het lichaam regelmatig in de stressmodus gaat, kan stress zich opbouwen in het lichaam. Dit kan leiden tot fysieke en mentale problemen, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, angst, depressie, en zelfs hartaandoeningen. Je lichaam raakt uitgeput.

Fases van Stress?

Er zijn 3 fases van stress. Deze zien er als volgt uit:

 • Fase 1: Alarmfase of Acute stressreactie

Als iemand zich angstig en/of onzeker voelt dan kan dit leiden tot een vluchtreactie. Als je boos wordt dan laat je vecht reactie zien. Je lichaam maakt in deze fase stresshormonen aan. Hierdoor krijgt je lichaam energie en komt op scherp te staan. Echter, wanneer je lichaam en geest geen rust krijgen kun je de stress niet kwijt raken en gaat je lichaam over naar fase 2: Chronische stress.

 • Fase 2: Aanpassings-/weerstandsfase of Chronische stressreactie

Je spreekt van chronische stress als de stress langer dan 6 weken aanhoudt. Je lichaam zal dan nog verdergaan met de productie van stresshormonen om het lichaam energie te geven.  Als je stress hormoonspiegel te lang blijft hoog kan dit vervolgens leiden tot gezondheid, lichamelijke en/of geestelijke klachten. Deze klachten zijn verder onder te verdelen in 4 categorieën:

 1. Lichamelijk: hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid, vermoeidheid, vaker verkouden, grieperig, spierzwakte.
 2. Emotioneel: angst, onrustig, gejaagd, eenzaamheid, lusteloos, eerder geïrriteerd.
 3. Gedrag: meer roken of drinken, ongezonder eten, slechter slapen, agressiever of apathischer gedrag
 4. Verstandelijk: concentratieproblemen, verstrooidheid, zwakker geheugen, geen interesse meer hebben, taken niet kunnen volbrengen

Wanneer een chronische stressreactie blijft aanhouden gaat je lichaam over naar de laatste fase: Uitputtingsfase.

 • Fase 3: Uitputtingsfase

Als de stress hormoonspiegel te lang hoog blijft kan dit leiden tot uitputting/vermoeidheid van je lichaam waardoor je geen kracht meer hebt om nog iets te kunnen doen: chronische vermoeidheid, burn-out of andere ziektebeelden.

Oorzaken van stress?

In de Westerse visie kunnen de oorzaken van stress verschillen: werk, relaties, gezondheid, financiën en persoonlijke problemen. Sommige mensen hebben meer stress in hun leven dan andere, zeker bij een combinatie van oorzaken.

In de Chinese visie op stress is de emotionele en fysieke stress gerelateerd aan onbalans in het lichaam. Volgens de Chinese geneeskunde kan stress leiden tot een blokkade in de energiebanen van het lichaam. Dit kan weer leiden tot fysieke en emotionele problemen.

Er is verder een nauwe relatie tussen stress en de spijsvertering. Dit wordt veroorzaakt door uitwisseling van informatie en signalen tussen de hersenen en darmen. Als er veel negatieve signalen worden uitgewisseld leidt dit tot verstoringen in de spijsvertering wat weer kan leiden tot o.a. diarree, verstopping en buikkrampen.

Naast stress kan ook depressie leiden tot verstoring van de ‘hersen-darm-as’. Depressie en stress zijn daarmee ook nauw verbonden en kunnen elkaar versterken. Het beheersen van stress en het behandelen van depressie kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de hersen-darm-as.

Stress verminderen?

Op de volgende manieren kun je stress verminderen:

 • Voetreflextherapie/ ontspanningsmassages
 • Ademhalingsoefeningen
 • Meditatie
 • Yoga
 • Sporten
 • Regelmatig rusten
 • Een gezonde levensstijl
 • Praten met iemand

Hoe kan voetreflex helpen bij stress?

Voor veel van mijn cliënten is een voetreflexmassage een fijn ontspannen moment voor zichzelf. Het kost geen inspanning maar levert juist extra energie op. Het helpt hen om met de stress om te gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat werkt voor de een niet noodzakelijk werkt voor de ander. Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende manieren om stress te verminderen en te ontdekken wat voor jou werkt.

Voor meer informatie, lees onze blog: Stress en spanningen verminderen?

Meer weten welke verlichting een voetreflextherapie hierbij kan bieden?

Meer weten welke verlichting voetreflextherapie hierbij kan bieden bij stress, lees dan hier meer over een voetreflexbehandelingstraject of hier meer voor onze voetreflexmassages en maak een afspraak.