Klachten bij een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan verschillende symptomen en tekenen veroorzaken. Ik noem hieronder enkele voorbeelden:

 • Infecties: Je bent vatbaarder voor o.a. verkoudheid, griep, urineweginfecties. De infecties kunnen ook langer duren en ernstiger zijn dan normaal.
 • Langzame wondgenezing: Trager genezingsproces van wonden, snijwonden of kneuzingen.
 • Vermoeidheid: Een overactief immuunsysteem kan leiden tot chronische ontsteking wat weer vermoeidheid en malaise kan veroorzaken. Ook kan het lichaam moeite hebben om infecties effectief te bestrijden wat weer kan leiden tot vermoeidheid.
 • Allergieën: Een overgevoeligheidsreactie op bepaalde stoffen waardoor je lichaam heftiger reageert dan normaal, bijvoorbeeld astma. 
 • Auto-immuunziekten: Je lichaam valt lichaamseigen cellen en weefsels aan.

 

Waardoor komt het dat je immuunsysteem verzwakt?

Het immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en organen dat samenwerkt om het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden. Wanneer het immuunsysteem verzwakt, neemt de weerstand van het lichaam af. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Stress: Door langdurige stress kun je sneller griep krijgen, verkouden worden of vermoeid raken.
 • Onvoldoende slaap: Slaap speelt een belangrijke rol bij het herstel van je lichaam en je immuunsysteem. Je immuunsysteem functioneert optimaal tijdens de slaap. Onvoldoende slaap kan leiden tot een verzwakte immuunrespons waardoor je lichaam vatbaarder wordt voor infecties.
 • Ongezonde voeding: Voeding speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, kan je immuunsysteem verzwakken.
 • Ziekten en medicijnen: Chronische ziekten en bepaalde medicijnen kunnen ook je immuunsysteem verzwakken.
 • Lichamelijke inactiviteit: Onregelmatige lichaamsbeweging, of een gebrek aan lichaamsbeweging, verzwakt jouw immuunsysteem.
 • Omgevingsfactoren en levensstijlkeuzes: Omgevingsfactoren (bv. blootstelling aan gifstoffen) en levensstijlkeuzes (bv. roken en alcoholgebruik) kunnen ook je immuunsysteem verzwakken.

 

Wat is de relatie tussen je immuunsysteem en de belangrijkste stelsels in je lichaam?

In het lichaam bevinden zich verschillende lichaamsstelsels die in verbinding staan met je lichaam. Ik benoem hieronder stelsels die je immuunsysteem kunnen verzwakken:

 • Het zenuwstelsel: Als je zenuwstelsel in balans is, zorgt het voor rust en herstel in je lichaam. Het zenuwstelsel heeft dus een gunstig effect op jouw immuunsysteem. Echter, als het zenuwstelsel niet in balans is komen er stresshormonen vrij in je lichaam wat je immuunsysteem verzwakt.
 • Het hormoonsysteem: Het hormoonsysteem zorgt o.a. voor het voorkomen van ontstekingen en het onderdrukken van stressvolle situaties. Als jouw hormoonsysteem niet in balans is, wordt daardoor ook je immuunsysteem verzwakt. Hierdoor kun je sneller ontstekingen krijgen en kun je sneller gestrest raken.
 • Het darmstelsel: Het darmstelsel is het grootste stelsel van je lichaam en beïnvloedt je immuunsysteem voor 80%. Daarom is het erg belangrijk dat je darmstelsel in balans is. Als je darmstelsel in onbalans is, zorgt dat ervoor dat ziekteverwekkers sneller je lichaam binnendringen. Hierdoor verzwakt je immuunsysteem. Dit kan o.a. tot gevolg hebben dat je bescherming tegen infectie vermindert of allergische reacties heviger worden, zoals hevigere astma(klachten).
 • Het lymfesysteem: Je lymfesysteem bestaat uit o.a. lymfevaten, lymfeklieren en de milt. Als je lymfesysteem minder goed functioneert, worden witte bloedcellen minder goed getransporteerd. Ook wordt weefselvocht minder goed gefilterd waardoor vochtophoping (lymfoedeem) kan plaatsvinden. Hierdoor kan je immuunsysteem ook verzwakken.

 

Hoe kan ik je met voetreflextherapie helpen om je immuunsysteem te versterken?

Afhankelijk van jouw klacht kan ik je immuunsysteem versterken met een voetreflexbehandeling. Ik maak gebruik van een combinatie van Westerse en Chinese voetreflex massagetechnieken. Ik druk dan op de reflexpunten van jouw voeten waardoor ik organen en systemen in jouw lichaam behandel en/of ontspan.

Het immuunsysteem wordt op deze manier gestimuleerd om je lichaam beter te beschermen tegen het binnendringen en verspreiden van ziekteverwerkers. Hiermee versterk ik je immuunsysteem waardoor het meer afvalstoffen opruimt. Hierdoor versterkt jouw weerstand en vitaliteit. Hierdoor versterkt je weerstand en vitaliteit en is je lichaam beter beschermd tegen schadelijke invloeden, zoals infecties, griep, verkoudheid en allergieën (bv. astma).

Het effect van voetreflextherapie ervaren of meer weten over voetreflextherapie?

Lees dan hier meer over een behandelingstraject, hier meer voor onze voetreflexmassages of hier meer of voetreflextherapie en maak een afspraak.