Soorten hoofdpijn
Hoofdpijn komt voor in verschillende verschijningssoorten, zoals spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn.
- Spanningshoofdpijn
Dit is de meest voorkomende soort hoofdpijn en wordt gekenmerkt door aanhoudende pijn in beide zijden van het hoofd.
Deze vorm van hoofdpijn wordt meestal als symptoom omschreven als een:
- strakke band gevoel om het gehele hoofd.
- het is doffe, lichte tot matige pijn.
- voelt als druk op het hoofd of in de nek.
- vaak samentrekkingen van nek-, gezicht-, en schouderspieren.
Het wordt wel omschreven als een spanningshoofdpijn. Echter, spanning/stress is niet altijd de oorzaak. Het is wel zo dat de spanning ervoor zorgt dat de hoofdpijn langer duurt.
Het kan ook voortkomen uit een verkeerde houding of vermoeidheid.
- Migraine
Migraine is ook een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door hevige, hoofdpijn aan één kant van het hoofd, wat vaak gepaard gaat met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en hartkloppingen. De duur van de aanval varieert van enkele uren tot enige dagen. De hoofdpijn is bij 70% eenzijdig en doorgaans aan dezelfde kant.
Er zijn verschillende factoren die migraine kunnen veroorzaken. Deze kunnen variëren van persoon tot persoon, zoals:
- Genetische aanleg: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor migraine, wat betekent dat ze een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van migraine als gevolg van hun familiegeschiedenis.
- Hormonale veranderingen: Bij vrouwen komt vaker migraine voor dan bij mannen wat erop kan wijzen dat hormonale veranderingen een rol spelen bij de ontwikkeling van migraine.
De symptomen van migraine kunnen variëren, maar de meest voorkomende symptomen zijn:
- Hevige hoofdpijn: De hoofdpijn is vaak eenzijdig en pulserend.
- Misselijkheid en braken: Veel mensen met migraine hebben last van misselijkheid en braken.
- Fotofobie en geluidsovergevoeligheid: Mensen met migraine kunnen gevoeliger zijn voor licht en geluid dan anderen.
- Visuele aura’s: Sommige mensen hebben visuele aura’s, zoals flitsen van licht of vervormde beelden, voordat de hoofdpijn begint.
- Concentratieproblemen en vermoeidheid: Veel mensen met migraine klagen over concentratieproblemen en vermoeidheid tijdens of na een aanval.
- Neiging tot rust en donkerte: Mensen met migraine willen vaak in een donkere en rustige omgeving zijn tijdens een aanval.
- Nekpijn en rugpijn: Sommige mensen met migraine kunnen ook pijn hebben in de nek en rug.
- Stemmingswisselingen: Dit kan leiden tot verhoogde of verminderde activiteiten of meer willen eten.
Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van migraine van persoon tot persoon kunnen variëren en dat niet alle mensen dezelfde symptomen hebben.
- Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door kortdurende, intense aanvallen van pijn, meestal aan één kan van het hoofd en oog.
Het treedt op in een periode van 6 tot 8 weken. Het ontstaat meestal plotseling en het is van korte duur, van 5 tot 10 minuten is het maximum bereikt en duurt 15 minuten tot 3 uur. Iemand kan ook twee keer per week tot meerdere keren per dag een aanval hebben. Meestal staat iemand ermee op uit bed en kan niet blijven liggen vanwege de pijn. Bij een aanval kan het aangedane ooglid gaan hangen en is de pupil meestal vernauwd.
De symptomen die hierbij voorkomen zijn:
- is voelbaar aan één zijde van het hoofd.
- een hevige pijn bij slaap of rond het oog.
- waterige afscheiding aan één zijde van de neusgat.
- tranen en roodheid voorkomen.
- op en neer lopen en met hoofd bonken tegen de muur.
Meestal geen klachten van misselijkheid en braken en het wordt niet erger door licht, geluid of geur.
Aanvallen worden versterkt door gebruik van alcohol en/of nicotine en stress.
Hoofdpijn en de Westerse natuurgeneeskunde en Chinese geneeskunde
De Westerse natuurgeneeskunde kijkt vanuit verschillende organen of orgaansystemen waar de hoofdpijn vandaan komt, zoals:
- Bloed en bloedvatproblemen: hoge bloeddruk, bloedvatverkramping (bij migraine) en bloedarmoede.
- Spieren: spanning in nek en schoudergebied.
- Immunologisch: infecties, ontstekingen, virussen en allergieën
- Spijsverteringsstoornissen: het niet goed afvoeren van gifstoffen door de lever waardoor deze in het bloed achterblijven en wat dan hoofdpijn kan veroorzaken, lage bloedsuikerspiegel en voedselallergie.
- Traumatisch: hersenschudding, whiplash, wervelkolomschade.
- Andere oorzaken: oogklachten, gebitsstoornissen.
In de Chinese geneeskunde wordt hoofdpijn vaak gezien als een teken van een onbalans in het lichaam (Yin en Yang). Dit wordt veelal veroorzaakt door een blokkade van energiebanen ( meridianen) in je lichaam met als gevolg een tekort aan levensenergie (Qi) in je lichaam.
Meridianen zijn energiebanen die door heel het lichaam lopen. Je ziet ze niet met het blote oog. Elk orgaan heeft een compleet eigen netwerk van energiebanen. De functie van een meridiaan is het vrij laten stromen van levensenergie (QI) van en naar een orgaan. Dus een blokkade in een energiebaan kan een orgaan minder goed kan werken of andersom.
Hoe kan voetreflex helpen bij hoofdpijn?
Voetreflextherapie wordt gebruikt om spanning en pijn in het lichaam te verminderen. Doordat ik de blokkade in jouw energiebanen van het lichaam zo goed als mogelijk probeer op te heffen kom je meer in balans. Dit doe ik door bepaalde reflexzones op jouw voeten te masseren. Dit kan helpen om hoofdpijn te verminderen of zelfs te verhelpen. Daarnaast kan voetreflex ook helpen om jouw energieniveau om te buigen van een verlaagd naar een verhoogd niveau.