Hoe merk je dat je vermoeid bent?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op vermoeidheid:

  • Laag energieniveau: Overdag kom je niet goed vooruit, je komt moe uit je werk, je gaat (dood)moe naar bed, je slaapt wellicht onrustig en je staat weer vermoeid op.
  • Te weinig slaap: Het is een van de meest voor de hand liggende tekenen van vermoeidheid. Als je moe bent, voel je je slaperig en heb je een verminderde concentratie (zie onderstaand voor meer uitleg).
  • Sluimerigheid: Dit betekent dat je snel in slaap valt als je even gaat liggen, maar dat je niet diep slaapt.
  • Hoofdpijn/duizeligheid: Vermoeidheid kan leiden tot hoofdpijn, vooral achter in je hoofd, of duizeligheid
  • Prikkelbaarheid: Vermoeidheid kan ook irritatie en prikkelbaarheid veroorzaken.
  • Verminderde concentratie: Als je moe bent, heb je moeite met concentreren en maak je makkelijker fouten.
  • Verminderde prestaties: Vermoeidheid kan ook invloed hebben op je fysieke en mentale prestaties.
  • Verminderde eetlust: Sommige mensen hebben minder honger als ze moe zijn.
  • Andere symptomen, zoals: Verlies van eetlust of ongezond eet- en/of drinkpatroon, zwakkere spieren/pijn in gewrichten, (te) weinig lichaamsbeweging en zorgen/piekeren/angst/verveling.

Het is belangrijk om op te letten hoe je lichaam reageert wanneer je vermoeid bent, zodat je tijdig kunt rusten en herstellen.

Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn van vermoeidheid?

Vermoeidheid kan zowel geestelijk als lichamelijk veroorzaak worden.

Lichamelijk kun je denken aan ziektebeelden waaronder o.a. : hypothyreodie (traag werkende schildklier), diabetes, bloedarmoede of een slecht functionerende darm.

Daarnaast kunnen geneesmiddelen, bijvoorbeeld antidepressiva en bepaalde pijnmedicatie, ook vermoeidheid en/of bijwerkingen veroorzaken.

Geestelijk kun je denken aan overbelasting (een druk bestaan) maar ook onderbelasting (mentaal te weinig geprikkeld omdat je weinig uitdaging hebt).

Stress is de meest bekende factor van vermoeidheid en leidt tot een laag energieniveau.

Hoe kan voetreflexologie helpen bij vermoeidheidsklachten?

Voetreflexologie helpt om vermoeidheidsklachten te verminderen doordat ik de blokkade(s) van de energiebanen in jouw lichaam zo goed als mogelijk probeer op te heffen waardoor je meer in balans komt. Hierdoor help ik jou om jouw energieniveau om te buigen van een verlaagd naar een verhoogd energieniveau waardoor jouw vermoeidheidsklachten verminderen of weggaan. De energie die vrijkomt helpt jou om met de vermoeidheid en stress om te gaan.

Belangrijk is om uiteindelijk de oorzaak van de vermoeidheid te vinden en deze op te lossen of hier meer mee in balans te komen, zodat er een structurele oplossing komt voor de klachten. Door samen te kijken naar je achtergrond kunnen we samen jouw vermoeidheid aanpakken met een persoonlijk behandelplan met ondersteunende adviezen. Het is belangrijk om te onthouden dat wat werkt voor de een, niet vanzelfsprekend werkt voor de ander. Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende manieren om stress te verminderen en te ontdekken wat voor jou werkt.

Voor veel van mijn cliƫnten is een voetreflexmassage een fijn ontspannen moment voor zichzelf.

Het effect van voetreflextherapie ervaren of meer weten over voetreflextherapie?

Lees dan hier meer over een behandelingstraject, hier meer voor onze voetreflexmassages of hier meer of voetreflextherapie en maak een afspraak.